Advert Board

Tuesday, May 12, 2009

Tambahan! Lagi 5 Cara-Cara Untuk Berjimat

Kesinambungan dari topik 5 Cara Berkesan Untuk Berjimat

Saya ingin berkongsi 5 lagi cara-cara untuk berjimat yang saya sekeluarga gunakan :)

1. Talian Untuk Telefon Bimbit

Untuk sesiapa yang suka bergayut lama2 dengan buah hati, anda digalakkan untuk mengambil pakej pelan famili, sama ada di bawah Celcom atau Maxis, atau mana-mana talian yang menawarkan tawaran menarik (baca sebagai "boleh menghantar SMS dan membuat panggilan secara percuma untuk tempoh sekurang-kurangnya 40 jam masa berbual setiap bulan").

Jangan risau, anda boleh mendaftarkan kesemua "sub-line" tersebut di bawah nama anda (Sebab perlu kemukakan kad pengenalan semasa pendaftaran).

Tiada alasan untuk kita membayar lebih apabila kita mempunyai pilihan untuk membayar kurang. Isteri saya dapat mengurangkan bayaran bil bulanannya melebihi 50% selepas mengamalkan cara ini (dari RM300 ke RM130).

2. Bil TNB

Buat masa ini, kerajaan Malaysia bermurah hati dengan menawarkan bayaran percuma untuk penggunaan bulanan di bawah RM20. Nilai RM20 adalah sangat besar sekiranya anda menyimpannya.

Rm20 x 12 bulan = RM240

Siapa lagi yang mahu memberikan kita wang percuma sebanyak RM240 setiap tahun? Cuma pengorbanan yang diperlukan adalah agak besar bagi mereka yang telah berkeluarga bagi mendapatkan wang tersebut. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang tinggal berdua atau masih bujang, rebutlah peluang ini sementara kerajaan masih bermurah hati.

3. Bil Air (Khas untuk rakyat Selangor sahaja)

Sama seperti bil TNB, semua rakyat negeri Selangor mendapat manfaat bil percuma untuk 20m3 air pertama setiap bulan.

Jadi, berjimatlah dan pastikan bayaran bulanan bil anda dibawah 20m3.

4. Berjalan Kaki

Ingin bersenam dan pada masa yang sama dapat menebalkan poket anda? Selalulah berjalan kaki kerana anda mendapat 2 faedah yang nyata iaitu menjimatkan kos pengangkutan (sekaligus membuatkan poket anda tebal) dan mendapat faedah tambahan dari segi kesihatan (tapi solat wajib dijaga bagi yang muslim).

5. Menaiki Pengangkutan Awam @ Menunggang Motosikal

Sekiranya anda perlu pergi ke destinasi yang mampu dicapai dengan menaiki pengangkutan awam atau menunggang motosikal dengan halangan yang minimum, kenapa perlu menaiki kereta? Dengan menaiki kereta, anda perlu menambah perbelanjaan untuk minyak, servis (mileage bertambah) dan bayaran letak kenderaan. Itu belum mengambil kira keperluan memilih laluan terbaik dan kepenatan semasa mengharungi kesesakan lalu lintas.

Anda juga boleh menimbangkan untuk menyewa sebuah bas bagi membawa rombongan keluarga anda ke rumah pengantin pasangan anda semasa kenduri perkahwinan anda :)

Buatlah keputusan yang bijak untuk diri sendiri dan keluarga anda :) Anda yang menentukannya.

Sebarang perkongsian idea di sini amatlah dialu-alukan.

2 comments:

 1. ada lagi cara nak berjimat dan untung......beli rumah lelong....harga 30-50% daripada MV.....kan???? sure dapat +ve cash flow....wowowowo....

  lagi satu....beli emas masa harga murah..jual masa harga mahal


  pokli77.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. :)

  tq pokli, tp, IMHO, itu adalah invest.

  sebelum memulakan investment, kene belajar berjimat dulu :D

  berlainan pendapat wont do any harm to us. though, it'll spark a new idea and a revolution that can bring benefit to us :D

  anda sgt dialu-alukan untuk berkongsi pendapat dan idea anda di sini :D

  ReplyDelete