Advert Board

Monday, August 25, 2008

5 Cara Berkesan Untuk Berjimat

[UPDATE pada 12 MAY 2009!] Lagi 5 tips tambahan cara-cara berjimat, sila klik sini


Pertama sekali, saya ingin berkongsi e-books berkaitan penjimatan yang saya perolehi dari internet. Sila tinggalkan alamat e-mail anda di ruangan komen untuk mendapatkan e-books tersebut SECARA PERCUMA. Untuk bacaan lanjut, sila baca artikel ini sehingga habis, terima kasih :)

Kembali ke topik asal, selain dari cara-cara di dalam e-book tersebut(yang boleh dibaca kemudian), saya ingin menambahkan 5 cara berkesan untuk berjimat.

1. Penjimatan harian 1

Setiap hari, kita akan berbelanja. Kita berbelanja untuk barang-barang keperluan dapur, mengisi minyak, membeli buku, membeli suratkhabar, dan sebagainya. Tahukah anda, anda boleh mendapatkan penjimatan dengan membandingkan harga bagi sesuatu barang di antara beberapa buah kedai dan juga laman web jualan internet sebelum membuat keputusan pembelian sesuatu barang untuk mendapatkan nilai terendah? Pastikan anda melakukan perbandingan harga ini kerana anda yang untung. Setiap sen penjimatan ini bolehlah anda masukkan ke tabung anda. Walaupun kedengaran seperti tiada apa-apa, tetapi nilai penjimatan sebenar adalah tinggi. Bayangkan 40% penjimatan dari RM100. Fuh, RM40 tu.

2. Penjimatan Harian 2

Menebus mata ganjaran juga mampu menjimatkan anda. Selain BonusLink atau RealRewards, kad kredit juga mempunyai sistem mata ganjaran. Mungkin anda boleh menebus barang-barang keperluan anda dari mata ganjaran ini untuk lebih penjimatan.

3. Penjimatan Harian 3

Selain membeli barang pada harga terendah, penjimatan juga boleh dilakukan dengan menghasilkan sendiri barang-barang keperluan harian. Paling mudah adalah bercucuk tanam.
Siapa kata tinggal di apartment atau rumah flat tidak boleh bercucuk tanam? Gunakan beg plastik beras 10kg anda. Bagaimana? Tebuk lubang-lubang kecil untuk pengudaraan dan aliran air keluar pada beg plastik tersebut. Kemudian isi tanah campuran tanah laterit dan tanah bakar di beg plastik tersebut (sila dapatkan nasihat pakar bagi nisbah tanah bagi keputusan terbaik). Tanamlah sayur-sayuran anda dan jagalah kadar siraman dan pembajaan (baja organik seperti baja tahi ayam atau baja tahi kambing boleh digunakan dan mudah didapati di “nursery” pokok hiasan dengan mudah) kerana tanah ini berbeza dari tanah di bumi. Setiap hasil tanaman anda boleh dimakan dan anda boleh memastikan penghasilannya tidak menggunakan bahan bukan organik.
Sekiranya rajin, anda mungkin boleh membela ikan keli di dalam akuarium sebagai tambahan sumber. Apabila anda mempunyai lebihan hasilan produk sara diri ini, jangan gusar untuk menjualnya ke mana-mana kedai yang mahu membelinya.

4. Penjimatan Harian 4

DIY atau “Do It Yourself” merupakan satu cara untuk berjimat. Anda boleh mencuci kereta sendiri, membetulkan paip di sinki dapur sendiri atau menjahit pakaian raya sendiri. Anda pasti akan berpuas hati dengan nilai yang anda mampu jimatkan dengan melakukan sendiri kerja-kerja yang ringkas. Tetapi awas, jangan jadi “seperti tikus membaiki labu”. Anda harus akui batas-batas pengetahuan dan keupayaan anda. Terima kasih kerana tidak membaiki apa-apa yang diluar pengetahuan dan keupayaan anda kerana sekiranya anda mungkin meningkatkan kadar kerosakan barang tersebut.

5. Penjimatan Harian 5

Ini adalah cara yang paling ekstrim. Tetapi bagi kebanyakan negara maju seperti Amerika Syarikat, Australia, Britain, dan sebagainya, cara ini semakin diterima pakai terutamanya bagi pencinta alam. Menghasilkan elektrik sendiri dan mewujudkan keperluan air sendiri. Penghasilan elektrik yang semakin popular termasuklah penggunan panel solar, kincir angin individu dan sistem hidro mini. Bagi keperluan air sendiri pula, sistem empangan mini atau sistem tadahan air hujan (lengkap dengan sistem rawatan air) semakin diterima. Setiap sistem ini memerlukan modal permulaan yang tinggi, tetapi berpotensi untuk menjana pendapatan sekiranya mampu menjual bekalan elektrik atau air bersih lebihan kepada jiran-jiran. Ekstrim bukan, kerana jangan berangan-angan memilih cara ini sekiranya ilmu tidak mencukupi.

Penutup

Akhir kata, perlu diingat senarai ini dan e-book yang saya kirinkan bukanlah senarai mutakhir cara berjimat. Ini hanyalah SEBAHAGIAN sahaja dari cara-cara menyimpan duit. Anda perlu menggunakan kreativiti sendiri dan sesuaikan dengan keperluan anda.

UPDATE

UPDATE ON 12 MAY 2009! Lagi 5 tips tambahan cara-cara berjimat, sila klik sini

-----------------------------------------------------------------------------------------------

E-BOOK

Berikut ialah 3 buah e-books yang saya ingin kongsikan bersama:
1. 20 Cara Jimat Duit, karya Team RahsiaEBiz.com
2. Penjimatan Pemakanan Seharian, (tiada nama penulis di sini, tetapi bukan hasil kerja saya).
3. Jimatkan Perbelanjaan Kenderaan Seharian, (tiada nama penulis di sini, tetapi bukan hasil kerja saya).

Sekali lagi, sila tinggalkan alamat e-mail anda di ruangan komen untuk mendapatkan e-books tersebut SECARA PERCUMA

66 comments:

  1. ienamkr@gmail.com

    ReplyDelete
  2. maaf kerana lambat memberi respon. saya sudah menghantar 3 ebook tersebut ke email anda. sila periksa dan terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. epi_luckystrike@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  4. eboo,

    sent on 10 Mac 09

    epi,

    sent on 30 Mac 09.

    tq all :)

    happy reading

    ReplyDelete
  5. bro fahim.. sy pn mau ebook ni boley.. email sy erk
    speaker_xx@yahoo.com.my
    k... tenkiu broo

    peruz

    ReplyDelete
  6. sifu peruz,

    sudah sent :D

    terima kasih, sila dtg lg

    ReplyDelete
  7. bro i interested with that ebook asia_lavender@yahoo.com thanks a lot

    ReplyDelete
  8. tae_7808@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. I interested to read the E-Book... pls send to samila2908@gmail.com .. Tq

    ReplyDelete
  10. asia_lavender@yahoo.com sent on 30 april 09

    tae and samila sent on 8 May 09

    thank you all :)

    ReplyDelete
  11. blanderk@gmail.com

    ReplyDelete
  12. meh email aku meh.. nurul.wahida [at] yahoo.com

    ReplyDelete
  13. kamal, blanderk and my friend wida,

    sent to u all on 21 May 09.

    sorry for being late :)

    ReplyDelete
  14. bro..bg kt den jgk..
    emel mohamadtaufiq.ismail[a]gmail[dot]com

    topeq

    ReplyDelete
  15. topeq,

    sent on 1 june 09.

    maaf lambat sgt ya :D

    ReplyDelete
  16. interested with the ebook hozanachristy[a]yahoo[dot]com thnx ya

    ReplyDelete
  17. hozana,

    sent to u on 4th June.

    thank you ya :D

    ReplyDelete
  18. terima kasih tips yang berguna , saya juga mahu abd.mkmn@gmail.com. terima kasih atas ilmu yang berguna

    ReplyDelete
  19. bro go,

    dihantar pada 6 Julai 2009.

    maaf di atas kelewatan.

    selamat membaca.

    ReplyDelete
  20. tips yang berguna. Kalo bulan 9 nak boleh je saudara. Hantar kat email katani17@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam tuan jidin,

    sent on 9 sept 09.

    sori lambat sikit ye :)

    ReplyDelete
  22. salam...blog yg ckp memberikan saya kesedaran dr segenap aspek.semoga ALLAH memberkati segala yg dicurahkan..sya jg mahu..syuk381@yahoo.com...

    ReplyDelete
  23. salam syuk :)

    tq sebab singgah sini ya.

    boleh share gak pengalaman syuk melalui komen2 kat sini.

    jgn lupa letakkan link ke blog anda jugak :) tambah network.

    oops, saya pon masih byk kene belaja, kita share ape2 yg kita tahu, dan mohon keberkatan dari Allah.

    tq for the doa :)

    ReplyDelete
  24. lupa lak, suda sent ke syuk pada 13 oct 09 :)

    ReplyDelete
  25. A'kum

    saya berminat dengan e-book yang saudara sebutkan..

    inilah adalah alamat email saya.. ziezd@yahoo.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  26. en/pn/cik anon,

    saya dah emelkan ebook tu ke ziezd@yahoo.com
    pada 24 Dis 09.

    tq byk2 ya.

    anda dijempot mengunjungi blog ni lagi :)

    ReplyDelete
  27. ahsanudin@honda-m-hap.com.my

    ReplyDelete
  28. En Din,

    sent to u on 15th Jan 2010 :)

    tq :)

    ReplyDelete
  29. julie_heks@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Ms Julie,

    sent to u on 25th Jan 2010.

    tq :)

    ReplyDelete
  31. Salam ,

    Bole saudara sent kepada saya .

    Abd.razif_ABW@yahoo.com.my

    TQ VM

    ReplyDelete
  32. en Razif,

    sent to u on 22 Feb 2010.

    maaf lambat ya :)

    ReplyDelete
  33. e-mail : marinakassim@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  34. Ms Marina,

    maaf di atas kelewatan, my mistake & my bad.

    Sent to u on 11 March 2010 :)

    ReplyDelete
  35. burberry_tulips@yahoo.com..

    tq

    ReplyDelete
  36. Ms Tulip,

    sent on 7 April 2010.

    Tq very much.

    Please come again :)

    ReplyDelete
  37. salam tuan,

    mintak tlg antor ebook tu ke

    tuan_rafizam@hotmail.com

    jasa baik tuan Allah yg dapat membalasnya..

    ReplyDelete
  38. salam tuan rafizam,

    sudah anta.

    terima kasih byk2 termasuk untuk doa tersebut :)

    saye pon mendoakan semoga Allah memberkati dan merahmati tuan sekeluarga, Amin Ya Allah.

    ReplyDelete
  39. salam.. nak minta share e book tu sekali... epitt1980@yahoo.com..
    jazakallah

    ReplyDelete
  40. salam bro pitt,

    sudah sent pada 13 april 2010.

    trima kasih byk2 :)

    ReplyDelete
  41. yatiey_05@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
  42. revival_85@yahoo.com

    terima kasih..

    ReplyDelete
  43. yatie & revival,

    sent to both of you on 21 may 2010.

    sorry for the late action :)

    ReplyDelete
  44. mkacml@yahoo.com
    TQ for free ebook

    ReplyDelete
  45. bro montduc,

    sent to you on 21 June 2010 :D

    ReplyDelete
  46. miss maslina,

    suda dihantar pada 2 september :D

    ReplyDelete
  47. dzul_m@yahoo.com
    saya ingin e book berkaitan dengan penjimatan wang tu. terima kasih byk2 atas sumbangan itu.

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum. sy cukup teruja dpt berkongsi maklumat penjimatan yg sebenar. pohon email kpd saya di: mellymus@gmail.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  49. email add saya: surija71@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. email e-book pd sy : shah_alam02@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. anon1 dan anon2,

    sent to both of u.

    maaf lambat.

    ReplyDelete
  52. uteh_archi@yahoo.com
    harap anda dapt mengirimkan e-book ke email sy..
    tq..
    tinggi harapan nie..~~

    ReplyDelete
  53. to uteh,

    telah dihantar pada 20-Okt-11.

    maaf lambat.

    ReplyDelete
  54. please send the e-book to my email
    tia_chaozz@yahoo.com
    tq :)

    ReplyDelete
  55. anon,

    sent to you on 30-oct-2011.

    tq.

    ReplyDelete
  56. marieclaire110@yahoo.com
    TQ

    ReplyDelete
  57. asmahulhusnaishak@yahoo.com
    Im looking forward to get that e- book.
    Thanks:-)

    ReplyDelete
  58. Hi all,

    just sent the ebooks today. sorry for the very late response.

    i'm pretty tight with my real life issues.

    just got the chance to log in today.

    sorry once again.

    ReplyDelete
  59. alieya510@yahoo.com

    ReplyDelete
  60. hye..
    i'm interested..email me..tq
    shact.icesya@gmail.com

    ReplyDelete