Advert Board

Friday, January 23, 2009

Cashflow 101 Boardgame & Urusan Pembelian Lot Tanah

Cashflow 101 Boardgame

Alhamdulillah, saya sudah berjaya memiliki satu unit permainan ini. Saya sudah mencubanya tetapi hanya untuk memahamkan konsep (cuba pon sorang-sorang). Sesiapa yang berminat, boleh pergi ke blog ini untuk membelinya. Jangan risau, ini adalah "trader grade AAAAA+++". InsyaAllah tiada penipuan. Harga tawaran adalah RM350.

Saya akan update mana-mana kisah menarik sepanjang saya bermain permainan ini di blog ini nanti :) Komen peribadi saya, secara asasnya, permainan ini lebih terperinci dan lebih berhubungkait dengan pengurusan kewangan harian kita berbanding permainan "monopoly".

Ia menerapkan prinsip "cashflow" bulanan kita di mana

Pendapatan - Simpanan = Perbelanjaan

Simpanan boleh dipecahkan lagi kepada simpanan kecemasan, simpanan untuk pelaburan dan juga simpanan untuk kepuasan (beli "doodads").

Pendapatan pula boleh dihuraikan kepada pendapatan aktif (atau gaji) dan pendapatan pasif (kutipan sewa rumah, saham, amanah saham, "fixed deposit, dan sebagainya).

Perbelanjaan pula terdiri dari komitmen bulanan kita termasuklah bayaran pinjaman dan perbelanjaan tanggungan keluarga.

Paling menarik mengenai permainan ini ialah anda sendiri yang menentukan nilai atau peratusan untuk setiap simpanan, pendapatan dan perbelanjaan (komitmen hutang ke bank sahaja, lain-lain perbelanjaan sudah ditetapkan).

Sekiranya anda ingin bereksperimen menjadi seorang yang boros dan tiada simpanan, anda boleh mencubanya di dalam permainan ini. Siapa yang sesuai untuk bermain permainan ini? Sila klik sini untuk bacaan lanjut.

P/s: Jutaan terima kasih kepada bro hafizal aka juruukur di atas urusniaga tersebut :)


Urusan Belian Lot Tanah

Saya telah berurusan dengan seseorang untuk membeli tanah di negeri Selangor. Malangnya urusniaga tersebut terpaksa saya batalkan kerana sikap pemegang amanah (wakil tuan tanah) dan peguam yang pada saya tidak telus.

Oleh kerana saya adalah orang baru dan ini merupakan urusan yang pertama saya, saya terpaksa menebalkan muka untuk bertanya kepada peguam yang lain (free consultation) untuk memastikan saya tidak ditipu. Ternyata, setelah mengikut nasihat peguam tersebut, peguam yang berurusan dengan saya tidak mampu menjawab soalan saya dan memberi alasan kesihatannya yang kurang baik menyebabkan dia tidak mampu memberi jawapan yang terperinci dan tepat.

Yang paling mengecewakan saya ialah, peguam tersebut memang menyebelahi pemegang amanah tersebut walaupun saya sebagai pembeli yang membayar yuran perkhidmatannya. Disebabkan perkara ini, persoalan yang timbul dibenak fikiran saya ialah di mana kredibiliti dan sifat amanah peguam tersebut.

Di sini saya ingin berkongsi soalan-soalan yang perlu ditanya kepada mana-mana peguam yang menguruskan proses jual beli hartanah seperti yang dinasihatkan oleh peguam yang menjadi rujukan saya:

a. Proses terperinci (beserta anggaran masa) urusniaga jual beli dari mula sehingga pembeli mendapat geran.
b. Status tanah yang diniagakan mestilah sah dan tidak mempunyai sebarang masalah untuk dijual. Peguam mesti memeriksa status tanah tersebut dengan pejabat tanah. Sekiranya ragu-ragu, pembeli boleh memeriksa sendiri di pejabat tanah daerah yang berkenaan dengan membawa bersama salinan geran tanah tersebut.
c. Bagi pemegang amanah, pastikan surat kuasa (atau "Power of Attorney") yang ditunjukkan adalah sah.

Selain dari soalan-soalan di atas, bakal pembeli berhak untuk mendapatkan salinan geran dan salinan kad pengenalan penjual sebaik sahaja selepas membayar deposit (juga disebut sebagai "booking fee") supaya boleh membuat pemeriksaan ke atas status tanah dan status bankrapsi penjual. Penjual yang diisytihar bankrap tidak boleh untuk menandatangani mana-mana perjanjian, maka sudah tentu urusniaga akan gagal.

Jangan gusar untuk bertanya soalan-soalan di atas dan meminta dokumen-dokumen yang berkenaan kerana pembeli sudah membayar yuran guaman dan pembeli memang berhak untuk mendapatkan semua di atas tanpa boleh dipersoalkan oleh penjual atau peguam.

P/S: Jutaan terima kasih kepada seorang peguam dari forum Bicarajutawan kerana telah memberi nasihat kepada saya.

2 comments:

  1. treec001.. aku setuju ngan ko.. semak betul2 sebelum beli tanah.. banyak tipu muslihat kan..

    ReplyDelete
  2. betul tu jurukur. lawyer sekarang pon ade yg putar alam. langkah selamat, tanye betul2.

    kalo lawyer tu x menipu, insyaAllah die xde masalah untuk jawab soklan2 tu.

    penipu mmg akan gemuruh, sebab takot kantoi.

    ReplyDelete