Advert Board

Thursday, December 18, 2008

Perkara Penting Sebelum Anda...

"Pendapatan bulanan saya adalah sebanyak RM5000, tetapi saya masih bergelut dengan hutang."


"Pada awal bulan, saya akan menyimpan sebanyak RM500 di dalam ASB. Tetapi menjelang hujung bulan, saya terpaksa mengeluarkan sebanyak Rm400 untuk membiayai perbelanjaan bulanan saya."


"Saya fikir, dengan mempunyai pendapatan sampingan hasil jualan kad isian semula telefon bimbit sebanyak RM200 pada setiap bulan, saya mampu menyimpan sekurang-kurangnya Rm150 setiap bulan. Tetapi rupa-rupanya untuk menyimpan RM10 pun sukar."


Sebelum anda berniaga atau mencari pendapatan sampingan, anda perlu menguasai kemahiran menguruskan kewangan dahulu. Mengapa? Kerana adalah tidak berguna untuk mempunyai pendapatan yang tinggi sekiranya anda tidak mampu menguruskannya dengan baik.

Gelodak nafsu untuk berbelanja akan meningkat secara berkadar langsung dengan kenaikan pendapatan anda. Jadi, sekiranya anda tidak mampu mengawal nafsu anda, lebih baik anda membetulkan dahulu sikap anda ataupun anda akan gagal memanfaatkan sepenuhnya kenaikan pendapatan tersebut.

Menguruskan kewangan bukan bermaksud bertukar menjadi kedekut atau boros, tetapi mengawal setiap keluar/masuk wang anda untuk mendapatkan manfaat atau hasil yang optimum.

Wang anda pilihan anda, tetapi pilihan yang kurang bijak akan merugikan anda, dan juga orang lain yang terpaksa membantu anda yang sedang dalam kesusahan :)

Ini hanyalah pesanan khidmat masyarakat. Saya tidak mampu menasihatkan anda secara peribadi, tetapi rajin-rajin lah belek blog ini untuk mencari secebis ilmu untuk menguruskan kewangan anda. Perbincangan juga amat digalakkan, sila tinggalkan komen anda, terima kasih :D

No comments:

Post a Comment