Advert Board

Tuesday, June 8, 2010

[Panduan] Bayaran Yang Perlu Diambil Kira Untuk Membeli Rumah

Membeli rumah memang best, tambah2 rumah idaman :D

Tapi, jgn silap langkah. Bukan pinjaman je yang perlu diambil kire.

Kat sini saye nak share info bayaran-bayaran yang perlu diambil kire untuk membeli rumah, tak kirelah rumah baru atau sub-sale (bahase mudah pahamnye second-hand) atau lelong.

Ini adalah perkongsian ye, bukan pengajaran atau apa-apa yang lain. Terima kasih kerana membetolkan mane-mane yang salah. Dan perkongsian di sini adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan perkongsian oleh otai-otai hartanah yang lain :D

Ingin saye tekankan dahulu, ini bukan langkah-langkah membeli rumah ye :) Jadi, saye tak sentuh pasal resit, bukti pembayaran, langkah-langkah atau ape-ape yang lain, selain dari bayaran.

Di sini, saye maksudkan Penjual sebagai pemilik rumah atau ejen berdaftar. Yang tak berdaftar, saye tak nak komen ape-ape :)

Bayaran Apa Yang Perlu Diambil Kira?


a) Booking Fee
Bile dah berkenan dan yakin nak beli sesuatu rumah tersebut, dan penjual pon memang nak jual rumah tersebut(dan semestinyua bukan nak menipu), kenelah bayar booking fee, di antara 2% hingga 3%. Tapi booking fee ni akan dikire sekali sebagai deposit.

Pengecualian untuk kes rumah lelong, sebab kene bayar deposit je.

Contoh mudah, katakan harga jual yang dipersetujui ialah RM100,000 dan booking fee yang diperlukan ialah 3%. Jadi, booking fee yang perlu dibayar ialah sebanyak RM3,000.

Bayaran dibuat sebagai tanda bersungguh-sungguh untuk membuat pembelian, dan penjual akan memberikan dokumen-dokumen yang berkenaan untuk langkah-langkah yang seterusnya.

b) Deposit
Biasanya, minimum deposit yang perlu dibayar adalah 10%. Lagi tinggi lagi penjual suke, tapi, untuk sebab-sebab untuk mengurangkan risiko dan mengurangkan bayaran tunai, bayarlah 10% je. Tapi jangan lupe ambik kire booking fee.

Maknanya, kalau dah bayar booking fee sebanyak 3%, kene tambah 7% jelah lagi.

Contoh mudah, katakan harga jual yang dipersetujui ialah RM100,000 dan booking fee yang sudah dibayar ialah 3%. Maka jumlah deposit ialah 10% atau RM10,000. Tapi, sebab dah bayar booking fee 3% (atau RM3,000), maka baki deposit yang perlu dibayar ialah 7% atau RM7,000 sahaja.

Bayaran dibuat semasa tandatangan PERJANJIAN JUAL BELI (atau Sale & Purchase Agreement atau SPA atau S&P, selepas ni saye akan tulis sebagai SPA), melalui peguam yang dilantik, bukan secara terus kepada pemilik.


c) Bayaran Peguam
Juga dipanggil sebagai Legal Fee, sebab peguam akan/dah buat keje, jadi kene bayar upah lah. Ada 2 bayaran.

Yang pertama ialah bayaran untuk SPA. Bayaran peguam bergantung kepada Nilai Jualan Rumah (dalam RM).

Yang kedua ialah bayaran untuk Perjanjian Pinjaman/Pembiayaan. Bayaran peguam bergantung kepada Nilai Pinjaman (dalam RM).

Saya tak kan perincikan sangat bahagian ni, sebab saye bukan peguam.

Jumlah Bayaran Peguam boleh DIANGGARKAN (mungkin lebih atau kurang atau sama) sebanyak 6% dari Nilai Jualan Rumah.

Untuk nilai sebenar, sila dapatkan Sebutharga terlebih dahulu dari peguam yang ingin dilantik.

Contoh mudah, katakan harga jual yang dipersetujui ialah RM100,000, maka Bayaran Peguam dianggarkan sebanyak 6% atau RM6,000. Biar kite bajet lebih, jangan kurang :D

Bayaran dibuat ikut persetujuan peguam, tapi kene bayar deposit untuk bukak fail dalam RM500. Bayaran SPA pula kene buat masa tandatangan SPA. Bayaran untuk Perjanjian Pinjaman/Pembiayaan adalah mengikut budi bicara peguam.


d) Pinjaman/Pembiayaan
Sebab pembelian rumah melibatkan jumlah wang yang besar, biasanye memang memerlukan pinjaman/pembiayaan. Kebiasaannya, ramai yang suka untuk memohon pinjaman sebanyak 90% dari nilai pinjaman.

Jadi, kene ambil kira bayaran bulanan dan berapa tahap kelayakan untuk membuat pinjaman.

Bab ni tersangat luas dan banyak trick yang penting, dan sebab aku cume sentuh bab bayaran, aku pon tak dapat nak kongsi tricks tu kat sini :)

Cara termudah ialah pegi masok mane-mane bank, dan jumpe loan officer.

Mintak info dari diorang tentang:
* bayaran bulanan
* tahap kelayakan membuat pinjaman
* bayaran-bayaran lain yang boleh dimasukkan dalam pinjaman.
* kadar faedah (atau keuntungan untuk pembiayaan secara Islam).


e) MRTA/MLTA/Takaful untuk perlindungan.
Ok, bab ni pon meluas, dan melibatkan banyak perkara untuk diambil kire. Boleh melibatkan ejen takaful/insurans, dan boleh mempengaruhi bayaran bulanan pinjaman/pembiayaan.

Paling mudah, ambik MRTA untuk 100% pinjaman, untuk tempoh yang same dengan tempoh pinjaman, dan mintak dimasukkan bayarannya dalam pinjaman/pembiayaan.

Kurang satu masalah, tapi pinjaman jadi lebih tinggi lah sikit. Tak banyak, tambah dalam RM20 hingga RM100++, bergantung kepada nilai perlindungan dan risiko perlindungan.

Tak nak ambik? Pon boleh, tapi risiko tanggung sendiri. Kesian kat orang yang ditinggalkan bile peminjam meninggal dunia atau hilang upaya kekal untuk bekerjalah, sebab diorang kene sambung bayar. Kalau diorang tak mampu bayar, rumah pon tergadailah :( Na'uzubillah.

Pilihan lain? Ada, tapi baik ambik yang asas ni dulu. Dah ade pengalaman dan tahu selok-belok, baru cari pilihan lain tersebut :D


f) Bayaran Penilai
Nilai pinjaman yang bank akan luluskan akan BERGANTUNG SEPENUHNYA kepada laporan penilai (atau Valuer). Tak kirelah harge jualan penjual berape, bank akan bergantung kepada laporan penilai ini.

Dan tentulah kene bayar khidmat Penilai ini.

Bayaran Penilai adalah mengikut Market Value rumah tersebut.

Sebagai panduan, untuk rumah berharga kurang RM100,000, kene bayar dalam RM550.

Untuk rumah berharga kurang RM200,000, kene bayar dalam RM700.

Bayaran dibuat terus kepada penilai selepas laporan bertulis dikeluarkan oleh penilai. Tapi, boleh gak mintak masokkan dalam pinjaman untuk pinjaman RM100,000 ke atas.


g) Maintenance Fee
Ini adalah bayaran bulanan untuk upah maintenance. Biasenye yang kene caj adalah untuk rumah bertanah yang ade Guard atau rumah-rumah tak bertanah (kondo, apartment, flat, dll) yang memang ade orang yang buat maintain.

Selain dari tu, takde caj.

Ada yang semurah RM20 (flat), ade gak yang sampai RM400 hingga RM500 (rumah yang mahal, yang berharga dekat-dekat setengah juta RM).


h) Lain-Lain
Kos lain-lain untuk renovate, pasang kabinet dapur, pasang pagar otomatik, cat baru, dan sebagainya. Kosnye pelbagai, bergantung kepada nafsu pembeli :)

18 comments:

  1. kalau dapat buat pengiraan yang lebih detail,
    lagi cun...

    bagi la contoh drpd rumah kau..

    tuanbri.com

    ReplyDelete
  2. matjoe,

    den tongah cubo la ni. hehehe.

    bri,

    contoh pengiraan cukup lah.
    yang penting boleh share macamane nak kire :D

    ReplyDelete
  3. cik peah,

    mane-mane yg tak betol atau nak tambah, saye dahului dgn jutaan terima kasih :D

    ReplyDelete
  4. thanks. baru dpt info. byk gak kena byr gak peguam.

    ReplyDelete
  5. cik sue,

    same-same.

    tapi pastikan dapat quotation sebenar dari lawyer sebelum buat sebarang keputusan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      saya nk tnya...kos utk byr upah peguam..siapa yg byr ek..?? penjual atau pembeli..???

      Delete
  6. terima kasih atas info yg sgt berguna ni.

    ReplyDelete
  7. Aslmkm..
    sy baru nak beli rumah..harge nye..135…tp sy suh owner makup smpi 160 coz nak dptkan 100% loan..n duit slebihnye..nak renovate skit umah tu..soalan saya..peguam akan kira mengikut..
    harga sebenar : 135 or 160(slps makup)?n berapa anggaran jumlah yg sy perlu bayar?

    ReplyDelete
  8. info yg sangat baik. terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  9. macam mane dgn bayaran duty?

    ReplyDelete
  10. saya, Muhammad Zaid, peguam dari Hikmah Khalid & Co. boleh menguruskan jual beli rumah/ hartanah.

    sila hubungi saya di 019-4512699 (call/sms/whatsapp) atau emel zaidhkc@gmail.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Salam admin..sy nk tnya ringkas.adakah standard lawyer fee iaitu 3 jenis bayaran iaitu snp,loan dan runner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. sebenarnye die pecah kepada 2 yang utama, snp & loan. dalam tu baru die ade details caj2 yang lain termasuk runner, alat tulis, dan macam2 caj lain. kalau rase x ok, boleh tanye ke lawyer teros kenape die masokkan caj2 tu.

      Delete

  12. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM A REAL AND GENUINE LOAN
    COMPANY CALLED JOSE LUIS LOAN COMPANY. I AM VERY HAPPY TODAY
    AND GOD BLESS JOSE LUIS LOAN COMPANY.
    ,
    My name is Lady nura kadrith I am from Sarawak in Malaysia I'm married, i have been searching for a genuine loan companyr for the past 5 months
    all i got was bunch of scams who made me to trust them and at the end
    of the day, they took my money without giving anything in return, all
    my hope was lost, i got confused and frustrated,i find it very
    difficult to feed my family, i never wanted to have anything to do
    with loan companies on the internet, so i went to borrow some money from a
    friend, i told her all that happened and she said she can help me, that
    she knows a loan company that can help me with any amount of loan
    needed by me with a very low interest rate of 2%, that she just got a
    loan from them, she directed me on how to apply for the loan, i did
    just as she told me, i applied with them on Email:(joseluisloans@gmail.com) You can also add them on ( whatsaap +2348028425633),i never believed but i tried and to my
    greatest surprise i got the loan within 24 hours, i could not believe,
    i am happy and rich again and i am thanking God that such loan
    companies like this still exist upon this scams all over the places,
    please i advise everyone out there who are in need of loan to go for
    (joseluisloans@gmail.com) they will never fail you,and
    your life shall change as mine did.Quickly contact JOSE LUIS LOANS COMPANY today and get your loan from them,God bless JOSE LUIS loan company for their genuine loan offer.
    Make sure you contact JOSE LUIS Loan for your loan because i got my loan successfully from this company without stress.

    ReplyDelete
  13. TESTIMONI CARA I GOT PINJAMAN MY DARI PINJAMAN TANAH DAN TULEN
    COMPANY DIPANGGIL JOSE LUIS PINJAMAN SYARIKAT. AKU SANGAT HAPPY TODAY
    AND GOD BLESS JOSE LUIS PINJAMAN SYARIKAT.
    ,
    Nama saya Lady frnsco perez Saya dari Sarawak di Malaysia saya berkahwin, saya telah mencari yang companyr pinjaman tulen untuk 5 bulan yang lalu
    semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya untuk mempercayai mereka dan pada akhirnya
    hari, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa sebagai balasan, semua
    harapan saya telah hilang, i mendapat keliru dan kecewa, saya merasa sangat
    sukar untuk memberi makan kepada keluarga saya, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan
    dengan syarikat-syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang dari
    kawan, i memberitahunya semua yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, yang
    dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan mana-mana jumlah pinjaman
    diperlukan oleh saya dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, bahawa dia hanya mendapat
    pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya tentang bagaimana untuk memohon pinjaman, i did
    hanya kerana dia memberitahu saya, i digunakan dengan mereka pada E-mel: (joseluisloans@gmail.com) Anda juga boleh menambah mereka pada (whatsaap 2348028425633), saya tidak pernah beriman, tetapi saya cuba dan saya
    kejutan pilihan i mendapat pinjaman dalam tempoh 24 jam, saya tidak dapat percaya,
    i gembira dan kaya lagi dan i sedang mengucapkan terima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
    syarikat-syarikat seperti ini masih wujud atas penipuan ini di seluruh tempat,
    sila i nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi untuk
    (Joseluisloans@gmail.com) dan mereka tidak dianiaya anda, dan
    hidup anda akan berubah apabila saya did.Quickly menghubungi JOSE LUIS PINJAMAN SYARIKAT hari ini dan mendapatkan pinjaman anda daripada mereka, Tuhan memberkati JOSE LUIS syarikat pinjaman untuk tawaran pinjaman sebenar mereka.
     Pastikan anda menghubungi JOSE LUIS pinjaman bagi pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya daripada syarikat ini tanpa tekanan.]]]]

    ReplyDelete