Advert Board

Tuesday, July 13, 2010

5 langkah-langkah awal untuk beli rumah

Saye nak beli rumah, tapi tak tahu nak mule dari mane.

Beli rumah? tak retilah.

Rumah? Sewe lagi senang, tak sakit kepale.

Beli Rumah? Arghh, aku takot kene tipu lah.


Di antara keluhan-keluhan yang biasa didengari bile cakap pasal beli rumah.

Okey, aku pon macam tu jugak mase mule-mule, CLUELESS.



takpalah, meh aku nak habak mai 5 langkah-langkah awal yang korang boleh buat untuk beli rumah.


1. Periksa Bayaran Bulanan Loan Bank Yang Sanggup Dibayar.

Nak beli rumah, yang paling penting, kene tahu berapa bayaran bulanan yang korang sanggup bayar untuk tempoh 30 tahun.

Kenapa 30 tahun? itu kire default lah. nak 20 tahun pon boleh. tapi, pada pendapat aku, jangan melebihi 30 tahun lah. tak setuju pon tak pe.

Macamane nak cek? google perkataan ni, "amortization schedule calculator". pastu gi la mane-mane calculator yang ade. aku biase gune yang ni.


Jadi, masukkanlah data-data yang dimintak. kalau tak reti, boleh gune yang ni sebagai permulaan :

a) Credit Profile : Good

b) Loan Amount : masukkan RM150,000

c) Interest Rate : masukkan 4.5 (aku ambik kire BLR = 6.3%, dan dapat offer dari bank BLR - 1.8 = 6.3 - 1.8)

d) Loan Term : 30 years

e) Start Date : bulan mase korang tengah cek mende alah ni

f) Show results : by Years



Dah siap masukkan semue tu, klik lah calculate.

pastu nanti keluarlah summary die.

paling penting, tengok kat bahagian "Monthly Principal & Interest". Itulah jumlah bayaran bulanan yang sepatutnye dibayar.

Cube dulu, nanti pahamlah..................KOT :)


2. Simpan Duit Untuk Modal Permulaan

Ok, dari bayaran bulanan, korang akan dapat tahu, berapa jumlah pinjaman yang korang akan sanggup ambik. Ok, berdasarkan contoh kat atas, katakan korang sanggup untuk bayar setiap bulan RM950, maka loan yang korang sanggup ambik adalah RM150,000.

Dari nilai RM150,000 ni, korang boleh anggarkan modal permulaan yang perlu diwujudkan iaitu dalam 21% dari RM150,000 (atau RM31,000):
a) 10% untuk deposit
b) 6% untuk bayaran lawyer (termasuk tukar name, setem hasil, upah lawyer, loan agreement, dsb)
c) 5% untuk MRTA.

Untuk kos repair atau upgrade, terpulanglah, tapi mungkin boleh letak 5% (aku tak bertanggungjawab kalo tak cukup).

Untuk info, MRTA (dalam 5%) dan separuh dari bayaran lawyer (iaitu dalam 3%) boleh mintak untuk dimasokkan dalam loan mase korang apply loan.
Jadi bayaran bulanan loan korang akan tinggi sikit lah dari anggaran no 1 di atas (tak banyak sangat lah naiknye, boleh anggarkan gune calculator amortization tu, jumlah pinjaman=principal + 5% + 3%), tapi modal permulaan untuk disiapkan pun kuranglah, iaitu dalam 13% je (atau RM19,500).

Atau kalo nak bace yang lebih detail, boleh gi ke entri ni.


3. Mencari Rumah Target.

Yang ni kene rajin dan bersabar. Untuk aku, aku akan letak target mase antara 3 bulan hingga 6 bulan sebelum dapat jumpe rumah yang nak dijadikan target(bace sebagai murah tapi berbaloi, sebab tak perlu nak buat major repair). Tapi kalo dapat permata dalam masa lebih cepat, sambar je.

Kenapa 3 bulan hingga 6 bulan? Supaya boleh minimumkan perasaan takot dan tamak :)

Sumber-sumber yang boleh dipakai untuk dapatkan senarai rumah, termasuklah iklan dalam suratkabar (the star, NST, metro, dsb), iklan dalam internet (iproperty, satu solution, kim realty), dari ejen-ejen hartanah yang berdaftar (juga iproperty, satu solution, kim realty), atau mungkin juga iklan dari kawan-kawan.

Pastikan juga harga jualan yang ditawarkan adalah murah berbanding harga pasaran (MV=Market Value). Macamane nak tahu?

Care termudah untuk dapatkan harga pasaran adalah dengan cara bertanye kepada orang bank bahagian pinjaman perumahan, dan kemudian bandingkan dengan harga-harga yang dipaparkan oleh sumber-sumber yang boleh dipakai tu.

Tapi care ni memang tak dijamin tepat, cume boleh dapat anggaran je.

Cara paling tepat, kene bayar penilai lah, heheh (penilai = valuer).



4. Buat Lawatan Tapak.

Yang ni mesti buat, dan mesti buat dengan teliti. sila set appointment dengan penjual (ejen @ pemilik @ wakil pemilik), dan lepas tengok 1 unit, gi cari target lain kat kawasan yang same (kalo dapat dalam 10 unit pon ok), dan set appointment untuk buat lawatan tapak jugak kat 10 unit tersebut.

Buat perbandingan dari segi kualiti dan harga.

Dah berkenan, cube tawar-menawar harge tu lagi.

Tapi, tak perlu tergesa-gesa buat keputusan. Lepas 1 minggu pon takpe.

Depa tak marah lah kalo tak jadi beli, huhuhuhu. Standard ah, best house win :D





5. Kalo dah berkenan, bolehlah bayar booking fee, dan lantiklah peguam untuk mewakili anda. Langkah seterusnya boleh rujuk peguam yang anda dah bayar tu :)


pssssttt 1 : 5 langkah-langkah awal ni secara umum je, dan tak detail.
pssssttt 2 : Kalo nak mintak aku advice dan carikan rumah boleh jugak, aku caj 1.5% je dari harga belian, hehehehe (tapi aku bukan ejen berdaftar :p)

2 comments:

  1. thanks, sgt membantu. memang tgh cr rumah pun ni :)

    ReplyDelete