Advert Board

Saturday, January 30, 2010

[Teknik Asas] Membeli Barang Keperluan Pada Harga Rendah

Takrifan Barang Keperluan di sini adalah seperti barang2 dapur, tuala wanita, sabun2, syampu, diapers anak, dan lain2 lagi.

Langkah-langkahnya :

1. Semak senarai harga hypermarket. Bagaimana? Boleh diperolehi dari akhbar "The Star" dan "New Straits Time" keluaran hari Jumaat & Sabtu.

2. Semak senarai harga di kedai-kedai runcit di kawasan anda.

3. Biasakan diri dengan harga-harga tersebut. Macamane? Jadikan habit, untuk bandingkan harga-harga barang-barang keperluan anda. Mulakan dengan 10 barang terpenting dan termahal dahulu.

4. Belilah barang pada harga yang paling murah. Jangan lupe ambil kira kos minyak kereta & tol :)


Kalau perasan, cara kat atas ni, same je macam cara cari rumah untuk investment (semestinya pada harga rendah), iaitu kene buat "Homework", sampai dah boleh biasekan diri dengan ciri-ciri rumah.

Bezenye kene biasekan dengan harga barang-barang mengikut jenis-jenis diorang.Peringatan:

1. Sila periksa tarikh luput produk sebab kebanyakan barang-barang keperluan yang dah dekat dengan tarikh expired (2 hingga 3 bulan) memang akan dijual murah sedikit. Kalau setakat 2 hingga 3 bulan sebelum expired memang boleh pakai lagi, tapi kalau dah expired, rugi je.

2. Teknik ni memakan masa, tapi selepas 2~3 bulan, insyaAllah nampak hasilnye, sebab anda dah biasekan diri dengan harga-harga barang-barang keperluan.

3. Saya tidak mendapat sebarang keuntungan dari teknik ini.

4. Saya juga tidak berniat untuk mendatangkan kerugian kepada mana-mana pihak.

5. Nak guna, guna. Nak sebarkan, sebarkanlah. Tapi jangan claim apa-apa atas sebarang masalah atau kerugian. huhuhuhu. Kalau linkkan ke blog ni semula lagi bagus.

6. Teknik ni wife aku yang guna. Aku driver je. ahahahaha.

1 comment:

  1. thanks, u bagi tips yg sangat berguna..kadang bila kita busy sgt kita tak terpk pon nk servey,main beli jew..patut duit gaji tak cukup2 ..this time i will servey n get the lower price n in agood quality.tq

    ReplyDelete