Advert Board

Thursday, October 20, 2011

[What-to-Do] 8 "Trick" Kewangan Yang Bijak untuk Graduan Muda

Pengalaman saye sebagai graduan muda @ "Fresh Graduate" beberapa tahun yang lepas agak bosan dan tak menarik.

Tapi, saye tetap nak kongsi 8 "trick" kewangan yang bijak untuk graduan muda.

1. Simpan Duit Gaji.

Macam biase, simpan duit. Dah muak bace kan? kat mane-mane pon orang cakap bende yang same. Di sini ade beberapa pilihan untuk graduan muda, mengikut kesesuaian dan kemudahan korang :

a) Simpan 10% dari gaji kasar korang. Yang ni yang paling banyak orang sarankan.

b) Simpan 10% dari gaji bersih korang. Kalo rase pilihan (a) tu susah, buat yang ni.

c) Simpan 20% dari gaji kasar korang. Yang ni kalo gaji banyak sgt.

d) Simpan RM10 untuk permulaan. Dah selesa, naikkan ke RM20. Dah selesa, naikkan lagi, dan lagi, dan lagi.

Ingat, simpan duit gaji ni, jangan ambik kire KWSP @ EPF korang tu.

Nak simpan kat mane?

a) ASB @ ASW @ mane2 saham amanah PNB yang korang selesa.

b) Tabung Haji.

c) Saving akaun yang takde kad ATM. Amat tak digalakkan, tapi lantaklah kalo korang nak.

Lagi satu, kite bercakap pasal simpan duit. Ya, wang kertas atau duit fiat korang tu. Ini bukan pasal emas @ perak @ labur @ lebur. Itu dah masuk bab pelaburan.


2. Bagi Mak Ayah

Dah kerje mestilah dapat gaji. Kecualilah korang jadi hamba abdi.

Dah dapat gaji tu, takkan tak pandai-pandai nak berkongsi?

Berkongsilah dengan Mak ayah dan keluarga dulu, pastu kawan-kawan.

Jadikan amalan untuk hulur duit kat mak ayah.

Barulah diorang gembira.

Dah diorang gembira, insyaAllah diorang doakan kejayaan korang.

Tapi janganlah korang bagi sebab nak berjaya.

Bagilah duit kat mak ayah kerana Allah Taala.

InsyaAllah berkat.


3. Sedekah & Zakat

Yang ni tak susah.

Bagi yang lelaki, bolehlah derma kat tabung-tabung masjid atau surau.

Bagi yang perempuan, boleh gak derma kat tabung-tabung masjid atau surau. Tak semestinye hari Jumaat je boleh derma...

Untuk yang dapat rezeki lebih-lebih tu, WAJIBlah bayar zakat.
Pasal zakat ni, yang memang wajib untuk semua Muslim tentulah Zakat Fitrah.
Untuk zakat simpanan, zakat perniagaan, dan lain-lain, kene tambah ilmu lagi.
Saya tak sempat nak komen kat sini. Kalo dah susah sangat, google lah pusat zakat negeri masing-masing.


4. Takaful

Pendapat peribadi saye, untuk mereka yang tak tanggung sape-sape, tak perlu ambik takaful yang komprehensif.

Minimum, eloklah ambik perlindungan untuk kemalangan & kematian.

Kecuali nak rendahkan premium bulanan, memang sesuai lah ambik mase mude.

Bagi mereke-mereke yang majikan tak bagi duit untuk bayar kos klinik dan hospital, itu ada 2 pilihan:

a) gi klinik/hospital kerajaan. Yang tak syoknye, kene gi awal-awal pagi. Kalo tak, 3-4 jam gak kene menunggu.

b) Ambik "Medical Card". Untuk yang ni, memang boleh "cover" bayaran perubatan klinik/hospital, tapi kene paham T&C die. Kalo tak, kang tak puas hati plak.


5. Pinjam untuk ASB

Saye galakkan ambik pinjaman untuk ASB. Yang ni tak termasuk trick no 1, simpan duit gaji.

Sekiranya dapat, ambiklah yang Islamik (Bank cap rimau je yang offer). Saye taknak komen lanjut pasal hukum harus yang majlis fatwa kebangsaan dah keluarkan. Jadi, boleh buat kajian sendirilah.

Perancangannya :

a) Minimum, ambiklah RM30,000 pinjaman. Dengan andaian dividen tahunan 7%, untuk tahun ke-2 dan seterusnya boleh dapat dividen tahunan RM2,100. Bulan-bulan mencarum dalam RM205.00 (pinjam untuk 20 tahun).

b) Ade lebih kemampuan, bolehlah ambik RM100,000. Dengan andaian dividen tahunan 7%, boleh dapat dividen RM7,000 untuk tahun ke-2 dan seterusnya. Bulan-bulan kene cek sendiri, saye tak pasti. hehehe.

c) Kalo terlebih mampu, ambik je maksimum RM200,000. Lain-lain tu kire sendiri.


Kalo dah ambik pinjaman maksimum, dah tentulah takleh nak simpan duit gaji kat ASB dah.

Jadi, nak simpan kat mane? Simpanlah kat Tabung Haji ke, Akaun Simpanan ke. Takkan tak leh pikir kot?



6. Catat Perbelanjaan dan Tengok Semula

"Trick" yang paling penting sebenarnye adalah yang ni. Kene catat dan tengok semule corak perbelanjaan kite.

Mane-mane yang terlebih tu, bolehlah dikurangkan.

Ape-ape pon, sesuaikanlah dengan diri sendiri.



7. Hidup Seadanya

Untuk memastikan "trick" kewangan ni berhasil, kene guna cara ni, Hidup seadanya.

Kalo tak ikot cara ni, ade harta RMjuta-juta pon habis.

Anak-anak orang kaya pon diajar untuk hidop seadanya, kecuali beberapa orang. huhuhuhu.


8. Cari Ilmu

Macam-macam ilmu boleh dicari.

Ilmu Melabur.

Ilmu Melebur.

Ilmu menjadi bijak.

Ilmu menjadi kurang bijak.

Ilmu menjadi tak bijak.

Pandai-pandailah cari ilmu.

Yang pasti, tanpa ilmu, jangan buat ape-ape. Cari dulu ilmu.


Kesimpulan

Jangan pandang sangat ape yang saya tulis ni.

Diakui, bukan idea dari saya 100% pon, sebab saye sendiri belajar dari orang lain :)

Yang paling penting, tetapkan matlamat dan buat yang terbaik untuk capai matlamat, dan jangan lupe tujuan hidup kite sebagai Hamba Allah SWT.

4 comments:

  1. pinjaman asb yg islamik drpd bank cap rimau telah dihentikan sejak bulan jun... ada tak bank2 lain yg menyediakan pinjaman asb yg islamik???

    ReplyDelete
  2. ooo, saye tak tahu pon dah takde.

    dalam website depa pon dah takde.

    maaf la ye, bank lain memang takde, maksudnye item no. 5 tu tak boleh pakailah.

    ReplyDelete
  3. 2D1N Holiday In Melaka @ RM100 For 20-Pax!SMS 0123736548 / 06-2631343 En. Azman.http://jasinhomestay.blogspot.com/

    ReplyDelete