Advert Board

Wednesday, April 27, 2011

Mahu Kaya? .....

Pengajaran dari drama bertajuk "Nasi Kosong Ikan Masin".

Mahu Kaya? ambiklah pengajaran dari drama tersebut.


Mule2 sekali, aku share cerite tersebut mengikut pemahaman aku sendiri.

Al-Kisahnya

Kisah mengenai seorang suami yang sangat berjimat cermat.

Sang suami ni seorang "Despatch".

Sang isteri pulak seorang pembantu kedai.

Ape-ape pon, rasenye diorang ni baru berkahwin dalam 2-3 tahun, dan takde anak lagi.

Target

Sang suami ni ade target untuk tebus semula rumah pusaka peninggalan ayah die. Nak tebus dari pakcik die. Tapi jumlah RM nye tak diberitahu pulak. Jadi, Sang suami pun ajaklah Sang isteri untuk berjimat duit dan menyimpan duit tu.

Niat yang bagus, tapi perlaksanaan agak ekstrem bagi aku.

Sebabnye? Hari-hari diorang ni makan nasik kosong berlaukkan ikan masin.
Siap bawak bekal yang same ke tempat keje masing-masing.

Yang positifnye, Sang isteri menyokong dan tak merungut.

Cabaran

Dipendekkan cerita, tinggallah lagi 8 bulan je lagi untuk Sang suami cukupkan RM tersebut.

Satu hari, Sang suami bagitahu kat isteri, lepas die berjaya tebus rumah pusaka tu, bolehlah diorang mempunyai zuriat. Rupe-rupenye Sang isteri ade berite baik untuk dikongsikan, iaitu rupenye die dah mengandung 2 bulan (atau 3 bulan, aku tak ingat).

Alhamdulillah lah kan, anak tu kan rezeki.

Tapi, Sang suami ni pengsan, sebab tak tahu nak pikir macam mane dah, memandangkan bajet dah ketat, dan tarikh untuk tebus rumah pusaka tu pon dekat-dekat tarikh Sang isteri bersalin.

Usaha

Dipendekkan cerita lagi, Sang suami ni berfikir secara positif, untuk tambah pendapatan. Sang suami kongsi dengan kawan untuk berniaga burger KOT.

Pada masa yang same, diorang tolong bagi tempat tinggal kat seorang akak yang agak berusia, yang takde pendapatan. Kira tolong orang susah lah ni. Walaupun diorang sendiri bajet dah ketat sangat.

Peringkat seterusnya

8 bulan dah berlalu, Alhamdulillah, diorang berjaya gak kumpul duit untuk tebus rumah pusaka tersebut.

Dan tibalah masa untuk pergi tebus rumah pusaka tersebut.

Cabaran 2

Rupa-rupanya, pengaturan Allah lagi tepat. Sang isteri bersalin pada hari Sang suami nak gi tebus rumah pusaka tersebut.

Apa lagi, hantar gi sepitallah.

Sang isteri pulak kene lahirkan bayi secara bedah (Ceaser). Cabaran lagi tu, sebab kos untuk "ceaser" ni memang agak tinggi.

Ape lagi, kene gune duit yang dah disimpan tu lah. Ape-ape pun, Sang suami redha, walaupun agak sedih. Keluar jugaklah duit.

Maka, tak cukuplah kembali RM untuk tebus rumah pusaka tersebut.

Bantuan

Rezeki Allah memang luas.

Akak yang tumpang rumah diorang tu, dah nak berkahwin dengan bos Sang suami ni. Tersentuh dengan kebaikan dan keikhlasan Sang suami dan Sang isteri membantu akak yang menumpang tu, bos Sang suami ni pon pergi menebus rumah pusaka mereka.

Nampak? Rezeki Allah tu memang luas dan tak terjangka.

Walaupun RM dah abis, rumah pusaka tu pon berjaya ditebus.


Pengajaran

1. Tetapkan target yang boleh dicapai, seterusnya usahakan. Contohnya, katalah buat target untuk ada simpanan RM10,000 dalam masa 2 tahun hasil dari simpanan duit gaji bulanan. Maka, setiap bulan kita usahakan untuk simpan duit sebanyak RM417.

2. Tolong orang lain, walaupun kita sendiri terdesak
Ini adalah hikmah bersedekah dan berzakat. InsyaAllah Allah balas berganda-ganda. Tapi kenelah Lillahita'ala.

3. Kene redha dengan sebarang kejadian (Qada' dan Qadar)
Rukun Iman yang ke-6 tu sendiri adalah Beriman dengan Qada' dan Qadar. Kene jelaskan ke?

4. Jangan putus asa. InsyaAllah ape-ape perkara pon boleh diselesaikan. Usaha kene usaha. Lain-lain tu urusan Allah. Cepat atau lambat pon urusan Allah.

5. Sabar
Kalau tak sabar, buat ape pon tak jadi. Terutama orang muda. Tak semue bende kite kene siapkan cepat-cepat. Sesetengah perkara memang kene lambat, sebab kite nak bina asas yang kukuh.

lain-lain tu, silalah tambah :)

2 comments: